Protokoll för fjärrstyrning, Z-Wave vs 433MHz

Inom fjärrstyrning finns idag två protokoll som dominerar marknaden, 433MHz och Z-Wave. Vi använder följande symboler för att tydligt markera vilka protokoll dessa produkter använder.

433MHz   Z-Wave

För de flesta är 433MHz protokollet att rekommendera eftersom utbudet är mycket större, priserna bättre och det är enkelt att komma igång.

Nedan följer en kort sammanfattning av dessa:


433Mh (Nexa kompatibelt)

433MHz är idag det vanligaste protokollet för fjärrstyrning. Ibland kallas det Nexa kompatibelt eftersom Nexa var först på marknaden med detta protokoll. Det finns många produkter som stödjer denna standard. Det är väldigt enkelt att installera och komma igång med detta system och det finns många prisvärda enheter.

Produkterna som följer denna standard kan användas tillsammans med Telldus Tellstick ZNet, Net eller Duo för att läsa av sensorer (temperatur, rörelse, magnet mm) och styra strömbrytare från en dator eller mobiltelefon. OBS! Telldus ZNet v1 kan inte ta emot signaler från 433MHz sensorer, tex termometrar, dörr- och rörelsesensorer. 

Nexa Bridge/Bridge+ är också kompatibel med dessa enheter. Undantag är termometrarna fron Proove som Nexa Bridge inte stöder.

Z-Wave

Z-Wave är nästa generations protokoll för att bygga smarta hus. Z-Wave är en öppen standard men för att få använda Z-Wave märket krävs att produkterna certifieras hos Z-Wave alliance.

Z-Wave har många fördelar.

  • Säkrare
  • Dubbelriktad
  • Snabbare
  • Bättre räckvidd
  • Stöd för kryptering

Men det finns också nackdelar

  • Dyrare enheter.
  • Svårare att komma igång.
  • Mindre utbud.

Eftersom många enheter har fler funktioner i Z-Wave blir priset per funktion inte högre samt att priserna kommer sjunka något framöver. 

De flesta kontrollenheter för Z-Wave är krångliga att sätta upp och använda. Men Telldus ZNet Lite är styrenheten som är ett undantag, den är väldigt enkel att komma igång med och går även att köra tillsammans med Tellstick Net via Telldus Live.


Kontrollenheter

Telldus ZNet Lite

ZNet är efterföljaren till den populära Tellstick Net och finns i två versioner v1 och v2. På samma sätt som Tellstick Net så är även denna väldigt enkel att komma igång med. ZNet har stöd för både 433MHz och Z-wave enheter. Skillnaden är att v1 inte kan läsa av 433MHz sensorer, tex temperaturgivare och dörr- och rörelsesensorer. Båda fungerar offline, dvs även om kopplingen till internet försvinner fortsätter event och schemaläggningarna att fungera. 

Tellstick Net

Tellstick Net är den enklaste av dessa produkter och kopplas in till befintligt nätverket och körs utan någon dator. Man använder sedan webbläsare för att styra, övervaka och konfigurera sitt system. Denna finns i två olika versioner, v1 och v2. Tellstick Net v2 fungerar offline, dvs event och scheman fortsätter fungera även om anslutningen till internet bryts.

Tellstick Duo

Tellstick DUO är en USB baserad enhet som kopplas till en dator. Möjligheterna med denna är stora men lite krångligare att komma igång med och kräver att en dator är igång. Det finns olika program för t.ex. schemaläggning, åtkomst via webb och mobiltelefontelefon, trigga event, övervaka. Man kan även koppla in den till en Router med OpenWRT för att sedan använda något programspråk och bygga sitt anpassade system.

Nexa Bridge/Bridge+

Nexa Bridge liknar mycket Telldus ZNet Lite v2. Vi rekomenderar dock ZNet då vi tycker det är en betydligt bättre och mer prisvärd produkt. Skillnaden mellan Bridge och Bridge+ är att den första är vit och avsedd för att stå framme medan Bridge+ är svart och avsedd för fast montering med externa antenner. Funktionerna hos dessa är samma.

Nexa Bridge har stöd för Nexas brandvarnare men har inte stöd för termometrarna från Proove. För mer information om vilka enheter Nexa Bridge stöder hänvisar vi till Nexas hemsida.

Prenumerera på nyhetsbrev
E-post:

BETALA MED
SAMARBETSPARTNERS