Broadlink för värmepump
Hur styr man värmepumpenn med Broadlink RM Pro.

Här beskrivs hur man styr en värmepump med Broadlink RM Pro. Antingen finns värmepumpen förprogrammerad eller så kan man skapa en anpassad lösning.

Installation av enheten

Enheten installeras enkelt genom att koppla in den till ett 230v uttag med USB kabeln. Placera den så den kan skicka signaler till värmepumpen. Är du osäker placera den tillfälligt mitt framför värmepumpen så du är säker att det fungerar till att börja med.

Nu ska den blåa lampan blinka intensivt på enheten. Gör den inte det tryck in reset-knappen på baksidan med ett stift under ca 5 sek till lampan börjar blinka snabbt.

Installera applikationen

Beskrivningen nedan beskriver installationen på en Android telefon. Installationen på iOS är väldigt lik.

Nu är det dags att installera applikationen i telefonen. Sök på Broadlink i telefonen och installera applikationen e-Control. Starta sedan appen på telefonen, du kan välja att skapa ett konto eller välja skip uppe i högra hörnet.

Lägg till enheten

Kontrollera att din telefon som appen är installerad på är uppkopplad mot det trådlösa nätverket.

Klicka på plus-tecknet uppe till höger i appen och välj "Add device". Ange nu namn och lösenord till ditt nätverk och klicka på "Configure". Nu förs information över till enheten som kopplar upp sig mot trådlösa nätverket. Den blåa lampan börjar först att blinka sakta och sedan slocknar den helt när uppkopplingen är klar. Din telefon ska nu visa "Configuration success" och visa den nya enheten i listan. Klicka på back för att komma tillbaka till start-läget.

Fungerar det inte testa att göra en reset av enheten och testa igen. Blinkar lampan sakta utan att slockna tyder det på att namnet på nätverket eller lösenordet är felaktigt.

Lägg till värmepumpen

För att lägga till värmepumpen klickar du på plus-tecknet och väljer "Add remote". Klicka sedan på "Air conditioner" för att lägga till din värmepump. Rikta nu din fjärrkontroll mot enheten och tryck på on/off knappen. Enheten försöker nu lista ut vilken sorts värmepump du har.

Beroende på vilken värmepump du har kommer lite olika saker hända. Ibland visar appen en lista på olika värmepumpar när den inte kan avgöra exakt vilken värmepump du har. Tyvärr säger inte listan så mycket utan man får helt enkelt testa de olika alternativet genom att lägga till fler och se vilken som fungerar bäst. Känner enheten igen värmepumpen kommer ingen lista att visas.Känner enheten inte igen din värmepump kommer den hoppa vidare till "User-Defined Aircon", se i så fall nästa avsnitt.

Efter att den hittat rätt värme-pump kommer en kort guide, klicka dig igenom den. Nu kommer en skärm med knappar upp där du kan styra din värmepump. Testa de olika knapparna för att verifiera att det fungerar. Observera att displayen på din fjärrkontroll inte kommer ändras när du styr din värmepump från mobilen.

Fungerar det inte så kan du testa att lägga till en ny värmepump och välja ett annat alternativ i listan om det finns. Du kan även testa att använda någon annan knapp än on/off och se om det fungerar bättre. Fungerar det inte med någon gå till nästa avsnitt med anpassad värmepump.

Anpassad värmepump

Gick det inte att hitta en konfiguration i tidigare steg åtestrår att skapa en anpassad värmepump. I det här fallet lär man in olika lägen för värmepumpen till olika knappar. Ett läge kan tex vara "23 grader, full fläkt".

Klicka på puls-tecknet och välj "Add remote". Klicka på "User-Defined" och välj "Sort in random". Klicka på kugghjulet och välj "Sort-add". Nu har du kommit till ändrings-läget. Klicka på plus-tecknet för att lägga till en ny knapp och välj ett namn och ikon för den, tex "23 grader". Klicka på save för att komma tillbaka.

Ställ nu in ditt önskade läge med fjärrkontrollen, tex 23 grader full fläkt men välj temperaturen ett steg under den önskade. I det här fallet 22.5 grader. Klicka nu på den nya knappen och välj "learn single".

Nu ska du lära in det läget, Det gör du genom att rikta fjärrkontrollen mot enheten och stega upp temperaturen ett steg till rätt temperatur (23 grader). Nu lärde sig enheten detta läge och sparade det i knappen. Testa nu att ändra värmepumpen till ett annat läge, ändra gärna fläkten så du enkelt hör om det fungerar. Klicka på den nya knappen i appen och verifiera att värmepumpen ändrar tillbaka till det inlärda läget. Vill du göra om inlärningen kan du klicka länge på knappen och sedan välja "Learn single".

Nu har du skapat ett läge, nu kan du skapa lägen för de olika behoven du har. Döp de olika lägena på ett logiskt sätt, tex "23-F1" för 23 grader, fläkt läge 1, "24-F2", "Nattläge" osv. För att lägga till fler knappar måste du gå in i ändra läget först genom att klicka på plus-tecknet och välja "Sort-add".

Schemaläggning

Du kan även skapa en timer på en viss knapp för att automatiskt ändra värmepumpen vid vissa tider. Det gör du enklast genom att lång-klicka på knappen och välj "Timer on". Välj sedan önskad tid och om det ska upprepas.