Styr din laddare till elbilen
Att ladda styra laddaren till en elbil är inte helt enkel. Här försöker vi samla lite information.

För att ladda en elbil vill man ha höga strömmar under en längre tid. Vi rekommenderar inte att man gör det via en fjärrströmbrytare även om den är specificerad att klara den strömmen. Då är det bättre att använda en kontaktor.

En kontaktor är ett kraftigt relä som klarar laster av denna typ. Den har en ingång för 230 V och en eller flera utgångar som kan styra 230 V, en eller fler faser. Kontaktorn kan styras med en valfri fjärrströmbrytare. Det finns olika klasser av kontaktorer, se till och välj en som passar din laddare.

Shelly EM eller Effektmätare 3-faser med styrning av kontaktor är perfekt för att styra en kontaktor och kan samtidigt mäta strömmen som går igenom kontaktorn. Strömmen mäts genom att sätta en klämma runt kabeln (fasen). Det gör att du kan styra laddningen, se hur mycket som laddar samtidigt som du gör det på ett säkert sätt. Shelly EM/3EM kan också ställas in så den avbryter laddningen om effekten blir för hög.

Shelly EM kan mäta upp till 2 faser medan Shellt 3EM kan mäta tre faser.

Behöver du inte mäta laddar-strömmen och bara styra kontaktorn fungerar det med en Shelly 1 i stället.

Installationen ska göras av en behörig tekniker, vid frågor får gärna du eller elektrikern kontakta oss på info@styrahem.se